Led világítás: alumínium profil kisokos

Miért jó az alumínium profil?

Az sokoldalúan felhasználható alumínium profil anyaga kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, ezért gyakran használják az építőiparban. Az alumínium profil rendkívül könnyű, köszönhetően annak, hogy az anyag fajsúlya mindössze 2,7 g / cm3. Ez nagyjából egyharmada az acélénak. Könnyű súlya ellenére teherbíró anyag. Korrózióálló, amit azt jelenti, hogy oxigén hatására természetes védőbevonat alakul ki rajta. Ez tovább növelhető eloxálással, festéssel, lakkozással. Jól munkálható anyag, aminek alacsony az olvadáspontja és a sűrűsége. Ezáltal könnyen alakíthatók, hegeszthetők az alumínium profilok. Arról is érdemes szót ejteni, hogy kezelések nélkül is igen hosszú az élettartalma. Valamint 100%-ban újrahasznosítható, és az újrahasznosítási eljárás során a minősége sem csökken. A folyamat során kevés energiára van szükség, aminek tudatában kijelenthetjük, hogy környezetkímélőbb más fémeknél.

Milyen alumínium profilok vannak?

Alumínium profilok között találunk natúr és eloxált változatokat. A natúr alumínium profil nem esett át a gyártás során felületkezelésen, ami sérülékenyebbé teszi. Ennek következtében a szállítás és tárolás során karcolódik, és ezeket a felületi sérüléseket nem lehet eltüntetni. Ezzel szemben az eloxált profil egy speciális felületkezelésen esik át, ami megvédi a profilt a későbbi mattulástól, illetve elegáns megjelenést biztosít neki. Kevésbé sérülékeny a felülete, így a gyártást követő logisztikai folyamatokat nem hagynak nyomot rajta. Ha az alumínium profil a felszerelést követően látható helyre kerül, érdemes az eloxált kivitelt választani.

Mire használható az alumínium profil?

Az aluprofilok esztétikus rögzítést tesznek lehetővé álmaink világításának megvalósításához. A milliméteres pontossággal és a láthatatlan toldással bármely világítástechnikai probléma orvosolható. Másik igen pozitív tulajdonságuk ezeknek a profiloknak, hogy hűtik is a felszerelt LED fényforrásokat. Az alumínium profilok között találunk gipszkarton profilokat, hidegburkolatra építhető profilokat, sarok profilokat, speciális profilokat, süllyesztett profilokat és U profilokat (felületre szerelhető darabok). Attól függően, hogy milyen világítást szeretnénk kialakítani, ezek közül a lehetőségek választhatunk.

Ha a gipszkartonban szeretnénk nagy fényerejű, homogén világítást rejteni, akkor a gipszkarton profil nagy segítségünkre lehet. Ez az alumínium profil könnyen szerelhető, a gipszkarton táblákhoz csavarral rögzítendő és ami még igazán előnyössé teszi az az, hogy glettelés után észrevétlenül simul a felületbe.

A hidegburkolat profil (a külső és belső terek padlóinkat és falainak fedésére szolgáló burkolat). Az élvédő profilok nem csak biztonságossá és esztétikussá teszik a csempézett felületeket, de alkalmazhatók LED világításnál is. Választhatunk íves vagy szögletes profilok között. Akár sarokra szeretnénk helyezni a világítást, akár csempék közé, vagy a csempék lezárására, mindegyik lehetőség kivitelezhető. A 90-, 180-, 270 fokos szöget bezáró alumínium profilokkal nincsen megoldhatatlan elképzelés. Különösen a sarok alumínium profiloknál igaz, hogy hűtőfelületként is kiválók. Ráadásul utólag is bármikor felszerelhetők. Használhatók konyhapultok, lépcsőfokok, szekrénybelsők, tükrök, polcok, fiókok és oldalfalak rejtett megvilágításához is. Elmondhatjuk, hogy az elképzeléseket nem szükséges a lehetőségekhez igazítani, hiszen nem fogunk utólag azzal szembesülni, hogy ahhoz nincsen megfelelő eszközünk.

Ha az eddigiek között nem is, a speciális profilok között biztosan ráakadunk a nekünk szükségesre. Speciális előlapi profilokat gyártanak a megvilágításokhoz. Ilyen a flexibilis alumínium profil. Igényeinknek megfelelően hajlítható, így kiváló illeszkedik a boltívekbe, hajlított terekbe. Két irányba is hajlik, és opál, valamint átlátszó (víztiszta) előlapot is gyártanak hozzá.  Ezeket natúr alumíniumból készítik, így jóval sérülékenyebbek az eloxált társaiknál. Éppen ezért érdemes olyan helyre illeszteni őket, ahol maga a profil nem látszik, előlapot kap, mivel a rajta keletkező karcokat sajnos nem lehet eltüntetni.

A T-alakú alumínium profilokat általános és dekorációs célra fejlesztették ki. Alakjuk miatt lehetővé teszik a fény irányítását, akár felelé, felfelé és oldalirányba is. A falhoz történő rögzítés történhet két darab külön megvásárolható rögzítő segítségével, de rögzíthető közvetlenül csavarozással is a kiválasztott bútorhoz.

Sülyesztett profilok kiváló fényforrás és dekorációs elemek is lehet egyben. Alkalmazható bútorokban, álmennyezetben, beépített modulok és építészeti elemek megvilágításánál. Az U profilok is hasonlóképpen sokoldalú felhasználásra lettek kifejlesztve. Felületre szerelhetők, de felfüggesztve, önálló lámpatestként is szolgálhatnak. Háromféle plexi lap is ráilleszthető, amelyeknek köszönhetően homogén, fénypontoktól mentes fénysávokat kapunk.

Mivel tehetők esztétikusabbá alumínium profilok?

A válasz a plexi előlapok. Ezek lehetnek pattinthatók, de csúsztatható is. Mindkét esetben esztétikus, homogén dekorációt kapunk. A különbség a kettő között az, hogy a pattinthatók kiemelkednek az alumínium profil síkjából, míg a csúsztathatók beleilleszkednek annak felületébe.

Bármely megoldást is szeretnénk, nem kell fukarkodnunk a képzeletünkkel.