Miért válassz munkásszállást?

A munkásszállás képe

Valljuk be, a munkásszállás általában nem úgy él a tudatunkban, mint egy modern szálláslehetőség. Leginkább olyan kép él a fejünkben, ahol szovjet propagandaplakátok alatt, dohányfüsttől sárgult falak közt a lehető legszerényebb szobákban tengődnek a melósok. Nos, mint annyi minden más is, amit egy bizonyos korhoz társítunk, ez a kép is jócskán elavult.

Napjainkban ugyanúgy szükség van munkásszállásokra, hiszen vannak olyan projektek, beruházások, ahol az otthonuktól távol kell mégis viszonylag hosszú időre a munkásokat elszállásolni. Ideiglenesen, de nem átmenetileg, hiszen az egész napos, nagyrészt fizikai munka után megfelelő körülmények szükségesek a folyamatos jó munkavégzéshez. És itt a kulcs: megfelelő körülmények.

Munkásszállás napjainkban

Az, hogy egy munkásszállás miféle szolgáltatásokkal bír, korábban nem bírt igazán jelentőséggel a fenntartók számára, hiszen a munkás ment, ahova a terv küldte, márpedig valami folyton akadt a nagy iparosításban. Valami folyton akad ma is, ám, hogy a munkás, hol száll meg, többé nem a terv diktálja, hanem kőkemény piaci igények. Ez pedig jócskán átalakítja a munkásszállások felépítését is.

A legtöbbjük olyan területeken maradt meg, ahol gyárakat, ipari létesítményeket találunk, hiszen ezek közelében folyamatosan lehet igény szállás szolgáltatásra. Ez ritkán jelent belvárost ugyan, éppen ezért valószínű, hogy több munkásszállás verseng ugyanazokért a munkásokért. Más helyeken kollégiumok töltik be a nyári pangásban ezt a funkciót, amíg a diákok távol vannak. Az összetett funkciók pedig összetett szolgáltatásokat kívánnak meg. Nem alap, hogy a munkásszállás magától megtelik fizető vendégekkel, megnyílt a piac és ezért már tenne kell a szállásadónak is, ahogy teszi ezt például a Staffhouse Zrt.

Mik a munkásszállás szolgáltatásai?

Az egyik elsődleges az elhelyezés, hiszen ez a fő funkció. Egyágyasra azért ne számítsunk, az már egy hotel lenne, és az is nagyon ritka, hogy saját külön bejáratú WC-nk vagy fürdőszobánk volna, noha erre is akad példa. Ugyanakkor a minél kevesebb ágyas elhelyezés, és a tiszta, rendezett, hovatovább igényes körülmények ettől még nem lesznek lényegtelen szempontok. Tévedés, hogy azért, mert valaki koszosan és izzadtan tér meg a napi robotból, ne szeretne tisztán pihenni meg. Pont, hogy szeretne.

A tisztaság mellett azoknak a funkcióknak van a legnagyobb értéke egy munkásszállás esetén, amik az otthon távoliságát teszik kevésbé bonyolult és fájó ponttá. Hiszen főleg arról van ilyenkor szó, hogy hónapokon át vannak az otthonuktól távol. Nem csak egy fedélre van szükség a fejük felett ez alatt az idő alatt. Szükséges többek között egy mosoda. Ha a munkásszállás helyszínen tud egy mosodást ajánlani a vendégeinek, sokkal nagyobb eséllyel érkeznek majd, hiszen ki szereti heti rendszerességgel hordani haza a szennyest?

Ugyanez vonatkozik az étkezési lehetőségekre is. Ildomos egy konyha kialakítása, ami nem egy vaskos zsírfoltokkal tarkított légycsapda, hanem egy modern, felszerelt helység. Hovatovább a hűtő is jobb, ha a szobában van, de mindenképpen fontos, hogy kellően nagy legyen a fagyasztó. Ugyanis a hazai kosztnál finomabb nincs, ezt azonban valahol csak el kell tárolni anélkül, hogy kiolvadna és megromlana. Persze az sem ár, hogyha van elérhető közelségben egy bolt, ahol alapvető élelmiszerek akadnak, hiszen a párizsit meg a zsömlét nyilván nem otthonról hozzák majd és nem a fagyasztóból veszik elő. Emellett a munkásszálló felszereltségéből sem hiányozhat a mikrohullámú sütő vagy egy kávégép. Ha mindezek tetejébe még kifőzde is akad a környéken, igen jó szolgáltatási palettával bír az adott munkásszállás.

Ami még lényeges szolgáltatási elem, az a parkolás. Hiszen azért van eleve szükség a munkásszállásra, mert az otthontól távol kell megszálljanak, azaz onnan ide is kell érkezni valahogy. Ez sok esetben autót jelent, ami aztán a helyi lehetőségeket is megkönnyíti, a város peremén lévő bevásárlóközpontok így például könnyebben elérhetőek. Az autót azonban a legritkább esetben akarja az ember az utcán tárolni. Egy felől a hetekig mozdulatlan autó gyanakvásra adhat okot, nem szívesen tesszük, de gyakori használat mellett meg a parkolás nehézségei keserítik majd meg a mindennapokat, a lehetséges parkolási díjakról nem is beszélve. Ha a munkásszállásnak őrzött parkolója van, sokkal praktikusabb és megnyugtatóbb.

Persze ha nincs autó, akkor a jó tömegközlekedés a fontos, így az sem elhanyagolható, hogy a munkásszállás milyen messzire esik a jelentősebb csomópontoktól. Avagy szórakozási lehetőségektől. Természetesen nincs két egyforma ember, van, aki nyugalomra vágyik, van, aki izgalmakra, egy viszont biztos, egy munkásszállásnak sem vált még hátrányává, ha a közelében volt dohánybolt. Az pedig napjainkra alap, hogy legyen wifi. Ez egyrészt az unalmas perceket is segít elűzni, de leginkább a szerettekkel való kapcsolattartásnak vált az elsődleges módjává. A huszonegyedik században elképzelhetetlen, hogy egy munkásszállás szobájában ne találjunk egy konnektort és ne lenne elérhető wifi.