Fürdőszoba felújítás: milyen lenne a te álomfürdőszobád?

Milyen lenne az én álomfürdőszobám?

Erre a kérdésre azt felelném, hogy organikus. Nagyon szeretem a természetes anyagokat, a zen minimalizmust, a fehér falakkal körbevett, csendtől hangos teret. A fürdőszoba egy szentély, ahol az ember lemossa a koszt, a nap fáradalmait és gondjait magáról, ezért kiemelt szerepe van a mindennapi életben. Szerintem a hálószoba után ez a legfontosabb helyiség.

Színek

A zen fürdőszoba titka az egyszerűségben rejlik. Egyszerű és nagyszerű – tartja a mondás. Az átláthatóság és funkcionalitás teszi annyira különlegessé az ilyen stílusú helyiségeket. Egy hangsúlyos fókuszpontra van szükségünk, és egyszerű vonalú háttérre. Szinte adja magát, hogy a feng-shui tanácsai között is szétnézzünk, hogy ezzel is fokozzuk a hatást.  A természetes színek, mint a bézs, barna, homokszín, szürke, zöld, fekete segítenek a nyugodt légkör megteremtésében. A fekete és a sötétzöld izgalmas kontrasztot tud teremteni a világosszínű falak mellé.

Anyagok és burkolatok

Másik kulcsfontosságú részlet az anyaghasználat. Minél természetesebb hatású az anyag, annál tökéletesebb összhatást kapunk. Sajnos ezeknek az anyagoknak az ára is magasabb. Szerencsére már nem kell emiatt kétségbe esnünk, hiszen nagyon valósághű utánzatokat készítenek azok számára, akik nem engedhetik el annyira magukat. Ha a lehetőség mégis engedi, akkor kő, fa, fém előnyben. Innentől kezdve már csak a megfelelő elhelyezés és mennyiség jelent kihívást. Izgalmas kihívást – teszem hozzá.

A padló kő, ez nem is kérdés. A finom, természetes harmóniát idéző, nagy felületű, matt kő (vagy alacsonyabb árú, ásványhatású padlóburkolat) szemet gyönyörködtető tud lenni, mégsem vonja el a figyelmet a fürdőszoba fókuszáról. A kőnek az egyik hátránya az, hogy nagyon hideg. Padlófűtéssel azonban megelőzhető ez a kellemetlenség, amihez a megfelelő fűtésrendszer kiépítésében a Ventil Épületgépészet segíthet.

A szüleim úgy alakították ki a fürdőszobájukat, hogy a beépített kád előtti lépcsőket redős fával burkolták. Ezzel az apró trükkel igazi „spa” hangulatot teremtettek. A beépített kád vagy mosdótál azért praktikus megoldás, mert elrejtjük azokat a részletetek, amik esetleg rontanának a zen fürdőszoba összképén. Egyúttal lehetőségünk is adódik olyan különleges megoldásokra, mint amelyet fentebb említettem. Alapvetően nem érné meg az egész padlót fával burkolni, de így mégis bele tudjuk csempészni, anélkül, hogy erőltetettnek tűnne.   

Mivel ezeknél a fürdőknél a hangsúly a berendezésen, az elrendezésen és az apró részleteket van, felesleges színes, textúrált fali csempében gondolkodni.  Ha mégis ragaszkodnánk hozzá, akkor csak egy-egy falon. Minél egyszerűbb, letisztultabb, világosabb, annál jobban kiemeli az elhelyezett tárgyakat. Arról nem is beszélve, hogy a világos felületek visszaverik a fényt, s így emelik a fürdőszoba hangulatát. Ez igaz akkor is, ha mesterséges megvilágítást alkalmazunk. A nagy, tiszta felületek optikailag növelik a teret.

Berendezés

A fókuszpont vagy kádon, vagy a mosdón van. Ehhez a zen stílusú fürdőhöz egy egyszerű vonalú, fekete vagy világosbarna, kő mosdókagyló dukál. Olyan, amit rálehet ültetni a szaniterre. Elgondolkodtató egy különlegesebb, hullámos vonalú, fából készült mosdókagyló. Ezek a mosdókagylók – azonban minden kezelés ellenére – nem annyira tartósak, mint a kőből készültek. A kő afféle kompromisszum a tartósság és az ár között, ezért én arra voksolok.

A csaptelep szinten a lehető legegyszerűbb kell, hogy legyen. Lehetőleg minél alacsonyabb, minél szélesebb fejjel, annak érdekében, hogy az erdei csobogókat idézze. Az anyaga esetén itt is érdemes figyelembe venni tartósságot. A célunk az, hogy a dizájn és az időtállóság együttműködjön.

A mindennap használatos fürdőszobai tárgyainkat, mint a mosdótálak, a fogmosó poharak, a tusfürdő vagy a samponos flakonok, egyforma színű adagolóban tároljuk. Ezek legyenek azonosak a burkolat vagy a berendezés színeivel, így szépen beleolvadva a látványba. Nagyszerű megoldás az is, ha csak két finom árnyalatot választunk ki. Vagy, amit lehet, rejtsünk el a szemek elől. A rendezettség kulcsfontosságú a zen hangulatú fürdőszobáknál. Nem csak a saját lelkünknek teszünk jót vele, de a dolgunkat is megkönnyítjük azzal, ha minimalizáljuk a használati tárgyakat. Így lesz teljes a harmónikus tér-élmény.

Hogyan tovább?

A környezettudatosság jegyében hagyományos bojler helyett egy nagy teljesítményű villanybojler mellett teszem le a voksomat. Viszont ezt vagy a Ventil kínálatából felszerelt fürdőszobán kívülre helyezném, vagy, ha mindenképp a helyiségben kell, hogy legyen, akkor beépíteném. Erre azért van szükség, mert hiába a formatervezői lavírozás, egy bojler csak elcsúfítaná a fürdőszoba összeképét. A meleg víz viszont kulcsfontosságú a mindennapokban. Erről sajnos nem mondhatunk le.

Ami a világítást illeti, szintén a kevesebb, több a legjobb. A tükör fölé rejtett világítást helyeznénk, hogy csak akkor lássuk, ha szükséges. Ez a világítás egy külön kapcsolóval működne. A tükör előtt állva fontos, hogy rendesen lássunk, viszont a fürdőszoba igazi hangulatát a sejtelmes fények adják. Ezeket el kell különíteni egymástól. A kád köré sejtelmes fényű falikarok kerülnének, amik kizárólag a hangulatteremtést szolgálnák.