Kezdő fotósok terepe: a fotóstúdió

Miért ajánlom a fotóstúdiót, ha most kezdtél fotózni?

A fotóstúdió természetesen nem csak amatőr vagy most kitanult fotósoknak tökéletes választás, hanem mindenki számára az egész karrierje során. Azonban számukra kifejezetten ajánlott a szabadtéri vagy nem profi stúdióval szemben, hogyha biztos terepen vannak.

A szabadtéri fotózás és a fotóstúdió

Sokan hiszik azt, hogy a fotózás nem más, mint a fényképezőgép kattintgatása. Egy jól elkapott pillanat, és máris kész a tökéletes fotó. Aki egy kicsit is jobban belelát a témába, az bizonyára tudja, milyen nehéz egy egyszerű kép készítése is. Rengeteg apróságra oda kell figyelni a készítés során, hogy egy fotó esztétikus legyen. Olyan, ami az emberek figyelmét felkelti, ugyanakkor harmonizál a környezetével, hogyha például egy újságcikkbe kerül majd. Ehhez számos apró trükk, praktika és tanulás tartozik. A legfontosabb talán a fények tökéletes beállítása, ami profi kellékek nélkül szinte lehetetlen feladat. Fontos még azonban a megfelelő távolság, a szög beállítása, a színek válogatása, a háttér kiválasztása is a témában.

A szabadtéri fotózás során ezeket a feltételeket sokkal nehezebb előállítani, mint a fotóstúdióban. Nézzük is meg, mik ezek: a fény. A fény gyönyörű tud lenni a szabadban, ha tájképet akarunk. A lemenő Napról még a kevésbé profik is remek képeket készítenek, azonban ez nem mindig elegendő. Divatfotózáshoz, magazinokba, általában nem a bárányfelhős ég gyönyörű színeiről tesznek be képet, ez inkább a hobbifotósok számára okoz örömet. Nagy úr ilyenkor az idő, hiszen a fények folyamatosan változnak, és főleg télen, még gyorsabban sötétedik, tehát erős korlátok közé szorítja a munkánkat. Ez főleg amatőrök számára nagy hátrány, hiszen nekik még tovább tart mind az előkészületekre szánt idő, mind a maga a fotók elkészítése. Ezzel szemben a fotóstúdióban sokkal kényelmesebb. A világítás mesterséges, és számos kisegítő fényforrást és fényvisszaverő lapot tudunk használni, ami alapfeltétele annak, hogy a modellek tökéletesen nézzenek ki.

Következő tényezőként mindenképpen meg kell említeni, az időjárási viszonyokat. A fotóstúdió keretein belül folyamatos a stagnálás, és egy kis számítógépes rásegítéssel, greenbox technikával könnyedén el tudjuk varázsolni bárhová a képet. A szabadtéri fotózás azonban teljes mértékben ki van téve az időjárás viszontagságainak. Nyáron a tűző napsütés, a tikkasztó meleg és szárazság zavarhat be, télen a hideg, az ónos eső. Egyik véglet sem szerencsés, hogyha egész napos munkája van az embernek, vagy határidőre kell leadni egy képsorozatot. Az enyhébb évszakok, a tavasz és az ősz habár a hőfok tekintetében kellemesebb, mégis ilyenkor esik legtöbbször az eső, és a hatalmas páratartalom sem kedvez kifejezetten a fotófelszerelésnek. Dolgozni ráadásul minden évszakban kell, a munkát el kell végezni minden körülmények között.

Ezért választottam még a fotóstúdiót:

A fotóstúdió nem csak a szabadtérrel szemben előnyös, pusztán kényelmi okokból is érdemes azt választani. Én személy szerint a kedvenc stúdiómba, a G3-ba járok, amiben mindent megtaláltam, amire vágytam a munkám során. Jó döntés egy megszokott helyen dolgozni, ami állandóságot is jelent. Itt már kiismerem magam, ismerem a stábot, és biztos vagyok a munkájukban. Igen, az embernek segítsége is van, hogyha egy fotóstúdióban csinálja a képeit. Nem csak emberi erőforrások tekintetében jó döntés ez azonban, de mindenképpen előnyös a felszerelések miatt is. A stúdió már maga is rendelkezik bizonyos alapfelszerelésekkel, így nem kell minden alkalommal szinte költözködni egy teljes felszereléssel. Amatőr fotósként még az sem szégyen, hogyha ezek a kellékek nem állnak az ember birtokában. Ilyenkor az alapfelszerelés mellé még bérelhetünk is helyben, így tulajdonképpen, aki nem tartja létfontosságúnak a saját felszerelés meglétét, akkor nem is kell erre extra összeget áldoznia. Gondolhatunk rá amatőrként befektetésként is. Ha egyszer az ember ismert lesz, akkor majd megvásárolhat magának mindent. Ha azonban a csillagok nem állnak szerencsére, így legalább azt elmondhatja az ember, hogy megpróbálta, és nem ölt bele túl sok pénzt még a felszerelésekbe is. Akárhogy is, az ember csak nyerhet egy ilyen lehetőségen, mint a fotóstúdió kényelme.

A fotóstúdió, mint kulcs a sikerhez

Többfajta háttérrel és technikával dolgozhatunk a kellemes környezetben, ahol természetesen elengedhetetlen az internetkapcsolat, a parkolás, a teherbíró lift és a közös helyiség. A munka is sokkal jobban megy, hogyha a stáb össze tud ülni, hogy ötleteljen, tarthatunk pihenőt és stratégiai megbeszéléseket. Ez olyan hely, ahová az ember bátran hordja az ügyfeleket, a modelleket, otthonos, ugyanakkor elegáns környezete mindenki számára kellemessé képes varázsolni a napot. Kezdő fotósként még fontosabb a megítélése az embernek, ezért érdemes egy olyan helyen készíteni a képeket, mint ez. Ha az ember a megfelelő helyet választja, máris sokkal jobb lehetőségekkel indul, mint mások, ezért nem érdemes kihagyni ezt a lehetőséget. Ideje bérelni egy fotóstúdiót!