Mit tehet az ember poratka allergia esetében? 

Milyen hatékony kezelés létezik poratka allergia

Télen sok légúti allergia szerencsére enyhül vagy teljesen megszűnik. Ilyenkor az ember szervezete megkönnyebbülhet, egyszerűbbé válik a légzés, végre minden félelem nélkül kimehetünk az utcára. Kétfajta allergiával küzdő személyek azonban ilyenkor sem lélegezhetnek fel, sőt, számukra egész évben nehéz lehet a mindennapok átka. A penész –, illetve poratka allergia nehézségeivel küzdő személyekről beszélek most, akik sajnos télen is tüneteket produkálhatnak. Előbbi esetében egészen fel is erősödnek ilyenkor a tünetek. Persze egy allergia mellé még egy náthát vagy influenzát is elkapni a szezonban igazi átoknak érezhető. Éppen ezért most a poratka allergia kezelése és hatékony visszafojtása lesz a téma, hátha néhány ember életét megkönnyítheti az itt megosztott tudás, úgyhogy érdemes lehet tovább olvasni. Azok számára is hasznos lehet továbbá az olvasás, akik éppen kételkednek magukban: inkább allergia a probléma vagy egy egyszerű nátháról van szó? Talán most egyik oldalra billenhet a mérleg, és megfelelően kezelhetjük a fennálló tüneteket. 

poratka-allergia_pic3

Hogyan alakul ki a poratka allergia?

A kérdés inkább az, hogyan kerül otthonunkba poratka, és hogyan szabadulhatunk meg tőlük. Egyébként az allergia nem kifejezetten az élőlényekre irányul. Ezek az apró nem várt vendégek otthonunkban nem csak kellemetlenséget okoznak, de kiszáradt székletük a levegőbe kerül, amit belélegzünk. A belélegzett poratka székletre allergiás az, aki a poratka allergia nehézségeitől szenved. 

A házi poratka számos otthonban előfordul, és nehéz tőle megszabadulni. Habár sokszor azt mondják, hogy a nedves, párás és kissé hűvös környezetet kedvelik. Alapvetően a textilekben élnek, úgyhogy minden rendszerető ember hátra fog hőkölni, mikor leírom: bizony a bevetett ágy a poratka melegágya. Szó szerint. A bevetetlen ágyban ugyanis nem keletkezik számára megfelelő élőhely, úgyhogy ott nem is fog megmaradni, míg a szépen beágyazott ágyakon sajnos előfordulhat, hogy elterjednek ezek az élőlények. Ugyanez igaz egyébként szőnyegekre, egyéb textíliákra is. Nem is az a legrosszabb, hogy vannak, hanem hogy mennyien. Egy ágyban akár másfél millió poratka is élhet egy idő után, úgyhogy a poratka allergia mellett nem fog kényelmesen aludni az, akinek ilyen az ágya. 

A poratka allergia ellen – hogyan távolítsuk el az atkákat otthonunkból

Azért elég nehéz a poratka allergia ellenére is magától az atkától megszabadulni. Amihez legközelebb jutottak brit tudósok, az egyes háztartások elemzése volt, az életmódjukat tanulmányozták, amiből következtettek arra, hogy pontosan miért is pont ezekben a házakban van elszaporodva az atka. Ezeket a tanulmányokat meg lehet találni az interneten is, talán segítségünkre lehetnek. 

Az ember azonban biztos és gyors módszerre vágyik ilyen esetekben. Erre sajnos azonban nem mindig van lehetőség. Esetleg, hogyha kutyánk van, aki a házban él, számára adhatunk egy bizonyos rágótablettát, amely hatékony kullancsok, bolhák és poratkák ellen is, és így több legyet is ütünk egy csapásra. Legalább az atkák egy része eltűnhet otthonunkból, és ezzel egy időben még a kutyánk is védve lesz a szezonra a kellemetlenségektől. 

Tökéletesen megszabadulni azonban ezektől a kórokozóktól nem minden esetben lehet, és ha igen, az hosszú ideig tartana, úgyhogy egy idő után mindenképpen szükségünk lesz valamilyen orvosi kezelésre, így most ezekkel fogunk foglalkozni. 

A poratka allergia kezelése

A poratka allergia kezelése többféleképpen elérhető, legelterjedtebb módja az immunterápia, amely a szervezet találkozását biztosítja a kórokozó egy legyengített vagy elölt fajtájával, így kialakul az ellenanyag, azonban nem kerül veszélybe emellett a kezelés alanya. Ez egy jól bevált módszer, ami már néhány kezelés után hatásos, és folyamatosan enyhülnek az ember tünetei kezelésről kezelésre. Ezzel a módszerrel akár teljesen meg is szabadulhatunk a betegség jeleitől, és visszatérhetünk a kényelmes mindennapjainkba. 

poratka-allergia_pic2

Nátha vagy poratka allergia?

Sajnos igen nehéz megmondani, hogy melyikről lehet szó. Azért annyi biztos, hogy a náthás tünetek egy, maximum két hét alatt enyhülnek, majd a beteg felgyógyul. A poratka allergia esetében nem ez a helyzet, ott a tünetek nem fognak enyhülni, míg a beteg kezelést nem kap, vagy az allergén anyag el nem tűnik a környezetből. Természetesen és magától egyik tényező sem fog bekövetkezni, úgyhogy a poratka allergia tünetei nem fognak enyhülni, sőt talán épp hogy erősödnek majd idővel, vagy ahogy több lesz az allergén ágens a környezetben, hiszen a poratkák is folyamatosan szaporodnak. 

Remélem, hogy egy-két új információt meg tudtam osztani a kedves olvasókkal. Ne feledjük, ha heti egyszer nem ágyazunk be, akkor sok poratkától megszabadulhatnunk. Néha egy kis rendetlenség így többet használ, mint árt. Az allergia tünetei esetén pedig mindenképpen keressünk fel egy allergiaközpontot vagy háziorvosunkat, és osszuk is meg vele sejtelmünket a dologról, hátha ő is először náthára tippelne.