Minden napra egy alma az orvost távol tartja!

Miért az alma a gyümölcsök királya

Mind ismerjük azt a szituációt, amikor az egyetlen és első dolog, amire hirtelen gondolni tudunk, az az alma. Mondjuk a szólánc első szavaként vagy amikor csak ránk szól valaki, hogy mondjunk egy szót, mindig ez jut eszünkbe. Nincs ez másképp akkor sem, amikor egy gyümölcsöt kell gyorsan mondanunk. Az alma kézenfekvő, egyszerű, és mindenki számára ismert. De vajon miben rejlik a titka?

Az alma előnyei

Ha egészségesen és tudatosan szeretnénk élni, mindenképpen az alma a legjobb választás, hiszen ez a lédús gyümölcs nem csak a szomjunkat képes kiválóan oltani, hanem még számos olyan előnnyel rendelkezik, amelyet nem is feltételeztünk volna elsőre. Nem véletlen a fent olvasható szólás, hiszen az alma valóban segíthet megtartani az egészségünket. Nyersen fogyasztva fejti ki igazán a jótékony hatását, ilyenkor van benne a legtöbb élelmi rost, jót tesz a máj és a belek működésének is. Ha méregteleníteni szeretnénk, akkor is remek csemege, hiszen egészséges, mégis édes, elősegíti az ideális emésztést és segít a szervezetünknek a káros anyagoktól való megszabadulásban.

Hogyan együk az almát?

Az alma egy olyan univerzális gyümölcs, amely valóban számos előnnyel rendelkezik, de ezek az előnyök nem korlátozódnak a jótékony hatásaira, ugyanis már az elkészítési módjainak széles tárháza is megmutatja, mire jó ez a kis gyümölcs. Hiszem az alma nagyon jól, talán a legjobban eltartható gyümölcs mind közül. Ha télire bespájzolnánk belőle néhány rekesszel, szerintem bátran meg is tehetjük, hiszen sokkal kevésbé romlandó, mint más gyümölcstársai. Ez pedig igazán lényeges, hogyha az ember termeszteni szeretne valamit vagy csak jól bevásárolni egy-egy gyümölcsből. Az almát fogyaszthatjuk nyersen, mint desszert vagy tízórai, nasi. Alacsony kalóriatartalma miatt minden diétázónak ajánlani tudom, hiszen még finom és egészséges is, annyit ehetünk belőle, amennyit csak szeretnénk, az alma nem hizlal, és szerintem remekül helyettesíti azt a csokit, amit esetleg ebéd után szívesen bekapnánk. Aztán felhasználhatjuk még kiegészítőként a reggeli müzlinkhez, zabkásánkhoz, amennyiben nem szeretnénk megfőzni. Ha pedig mégis, akkor almaleves, almakompót is lehet belőle, készíthetünk vele mártást, szószt, egyéb köreteket. Az édességekről ne is beszéljünk, hiszen nem egy sütemény fontos része, akár nagyobb mennyiségben is. A dióval remek párosítás, ha erről van szó, de bevallom én sajtokhoz is nagyon szeretem enni ezt a remek kis ételt.

Mindenhol az alma

Hazánkban nem csak a legnépszerűbb, de méltán az egyik legjobban termesztett növény is. A másik ilyen talán a szőlő, hiszen abban biztosak lehetünk, hogy rengeteg termék készül mazsolával, ami számomra egy fájó pont, de természetesen most nem ez a téma. Az alma egy olcsó gyümölcs, hogyha gazdasági szempontból is szeretnénk vetni rá egy pillantást. Ami személyes bevásárlásaink alkalmával is feltűnhet a számunkra, és már rögtön meg is éri megcsinálni a sok süteményt és levest, amely belőle készülhet. De ez az ideális ár nem csak a mi számunkra előnyös, hiszen a gyártók is könnyedén fel tudják használni az almát, mondjuk gyümölcslevekhez, joghurtokhoz, müzlikhez. Az alma nagyon jó alapanyag minden élelmiszer kiegészítésére, kiváltképp a gyümölcsleveknél, hiszen az alma viszonylag semleges íze mindenhez jól megy, kiemeli az egyéb gyümölcsök különlegességét is, ráadásul mindezt úgy, hogy még jó az ára is! Ez nem csak a termelőknek és a gyárosoknak előnyös, hanem a számunkra is, ami pedig igazi win-win szituáció, mindezt az almának hála.

Az alma nem csak egy gyümölcs

Nekem személy szerint a kedvencem, de az alma ma már nem csak egy gyümölcs, ma már sokkal inkább egy szimbólum is az életünkben. Jelentheti a bűnbeesést, hiszen Ádám és Éva a tiltott fa gyümölcséből evett, ami miatt az Édenkertből kitiltották őket. Mi volt ez a gyümölcs? Alma. Na és ott a mitikus történet, amelyben Erisz, a viszály istennője egy ostoba meghívatlan parti miatt elindítja a trójai háborút közvetetten azzal, hogy begurít egy almát oda ezzel a felirattal: a legszebbnek. Hogy ne csak negatív értelemben jelenjen meg a gyümölcs, így egy aranyos szokásról is szeretnék mesélni. Talán kevésbé ismert a koreai kultúra a köreinkben, azonban a bocsánatkérés valahogy így hangzik azon a nyelven: „szagua”, amely persze normál esetben ragozva van, azonban a szótő alakilag és kiejtésben is megegyezik egy főnévvel, ez pedig nem más – igen, már ki lehetett találni – az alma. Éppen ezért, hogyha valaki aranyos gesztussal szeretne valami miatt elnézést kérni, akkor a megbántott illető részére egy almát visz, amelyet átadva neki, rögtön világossá is válnak a szándékai. A gyümölcs még számos helyen megjelenik mind az irodalom, mint a néphagyomány kapcsán az ember életében. Remek kulturális hagyomány is amellett, hogy finom és igazán egészséges is. Úgyhogy én mindenkinek csak ajánlani tudom, aki még nem lett eddig a szerelmese, hogy itt az ideje kipróbálni a különböző felhasználási módokat.