IP kamera az otthonunk védelmére

Az IP kamera és a biztonság

Naponta nem egy hírt hallunk különböző internetes portálokon vagy a híradóban esténként, amelyek különböző betörésekről és rablásokról szólnak. Ilyen esetekben az ember akaratlanul is elgondolkozik azon, vajon hogyan lehetne megelőzni a saját otthonunkban egy ilyen eshetőséget. Vagy ha éppen velünk történt meg egy ilyen eset, biztosan arra jutunk, hogy a következőt már meg szeretnénk előzni. Na de mit is tehetünk, hogyha hatékonyan szeretnénk megvédeni magunkat a betörésektől? Íme egy remek megoldás, az IP kamera, amelynek beszerelése számos előnnyel jár – és biztosítja, hogy nyugodtan alhassunk éjszaka.

Mi különbözteti meg az IP kamerát a többi változattól?

Az IP kamera a nevéből is rájöhetünk, hogy az internetprotokollt használja, méghozzá adatátvitelre. Így tehát nem csak egy egyszerű felvevőkameráról van ez esetben szó, hanem egy hatékony kommunikációs eszköz is egyben ez a kis készülék, amely a hagyományos térfigyelő kamerákkal ellentétben nem csak analóg jeleket képes továbbítani, hanem digitális jeleket is. A kameráknak tehát saját IP címük van a hálózaton, és mint önálló készülék kapcsolódnak a WiFi hálózathoz, amely számos előnnyel jár, hogyha az otthonunk védelme a cél, ugyanis ezzel a lépéssel a kameránk is az okoseszközeink egyike lehet.

Hol szerezhetünk IP kamerát és milyen lehetőségeink vannak?

Számos helyen találhatunk ilyen technikai eszközöket, azonban természetesen az internetes webáruházak (mint például ez: https://3bnetwork.hu/ip-kamera) fogják számunkra a legszélesebb kínálatot nyújtani, ugyanis itt sok olyan változatot találhatunk, amely a boltokban csak különböző helyszíneken lehetne beszerezhető. Otthonunk kényelméből azonban nyugodtan végig böngészhetjük a teljes kínálatot. Először ugyanis azt kell eldöntenünk, milyen kamerára lesz szükségünk. Beltéri vagy kültéri legyen, okosfunkciókat ellásson-e, válogathatunk cső kültéri kamerák közül, Dóm kültéri kamerák kínálatából, léteznek forgatható PTZ IP kamerák és hőkamerák is kaphatóak már.

Az IP kamera előnyei és a benne rejlő biztonsági lehetőségek

Mivel az eszköz az internethálózatra csatlakozik, ezért sokkal több lehetősége van a biztonsági értesítések feladására, mint bármi másnak a környezetünkben. Az ilyen kamerák képesek például e-mailek küldésére, amikor mozgást érzékelnek a környezetben, ezt a képet pedig csatolni is tudják a feladott levélhez. Nem csak képet tud azonban küldeni, hanem videót is, így csapva le szemfülesen a nem kívánatos behatolókra. A felvételt természetesen rögzíti is a gép egy memóriakártyára, de az elődeivel ellentétben nem csak a felvett „műsort” nézhetjük meg, hanem élőben is nyomon tudjuk követni, mi történik éppen az otthonunk vagy a tulajdonunkban lévő ingatlan közelében. A fenti előnyök mellett még a kamera mozgathatóságáról is érdemes szót ejteni, ugyanis az mozgásérzékelése révén nyomon tudja követni a felmerülő mozgást, illetve bizonyos esetekben manuálisan mi is meg tudjuk ezt tenni vele. Nem csak a mozgatás ilyen előny azonban, hiszen a kamerák többször hangfelvételt is képesek készíteni, emellett pedig a mi hangunkat is képesek továbbítani a külvilág felé. Ez elsőre furcsának tűnhet, azonban sokszor már ennyi is elég egy-két behatoló elűzéséhez, mielőtt még egyáltalán megpróbálnának valamilyen kárt tenni a személyes tárgyaink között vagy egyáltalán bejutni a házba.

Említésre méltó még, hogy ezek a kamerák sötétben is igen jó képminőséget képesek előállítani, így amiatt sem kell izgulnunk, hogy az éj leple alatt majd teljesen kivehetetlen lesz az esetleges betolakodó képe, emellett a kamerák külön felhasználónévvel és jelszóval vannak ellátva, amely biztosítja, hogy csak mi tudjunk hozzáférni a memóriába mentett anyaghoz, illetéktelen kezek azonban ne találjanak rá, emellett azonban mi élőben tudjuk figyelni a tárgyaink biztonságát a mobiltelefonunk, laptopunk vagy számítógépünk segítségével.

A legújabb IP kamerák lehetőségei

A legmodernebb IP kamerák más extrákkal is el vannak látva. Természetesen a sok újabb biztonsági lehetőségért már magasabb árat kell fizetnünk, mint az egyszerűbb változatért. Azonban minél nagyobb értékű dolgokra kell vigyáznunk, annál profibb biztonsági berendezést és ezzel együtt IP kamerát éri meg venni, hiszen a dolgaink biztonsága úgyis jobban megtérül. Ismerjük a mondást, jobb félni, mint megijedni. Az én tanácsom tehát az: minél jobb minőségű kamerát szerezzünk be, már csak a biztonság kedvéért is. Ugyanis ezek a technikai eszközök már olyan különleges képességekkel bírnak, mint az objektum detektálás, tehát meg tudják mondani, mely tárgyakat vitték el a betörők vagy éppen mit hagytak a helyszínen, vonalátlépést képesek számlálni és talán a leghasznosabb funkciójuk, hogy rendszámokat és arcokat is fel tudnak ismerni, így könnyítve a bűncselekmény elkövetőjének minél korábbi megtalálását.

Ha tehát biztosra szeretnénk menni az otthonunk megőrzésével kapcsolatban, egy IP kamera remek választás erre a feladatra a fent felsorolt számos előnye miatt. Természetesen egy magas kerítés és az ajtó gondos bezárása is mindig legyen a szemünk előtt, hiszen egyszerűbb a bajt megelőzni, mint a következményeivel számolni.