Hogyan válasszunk mosó szárítógépet?

Amikor elkél már egy mosó szárítógép a lakásba

A mosó szárítógépnek számos előnye van azzal szemben, hogyha egy nem kombinált gépet választunk, amelyekre mindjárt részletesebben is ki fogok térni. Emellett pedig megnézzük, hogyan érdemes választani egy mosó szárítógépet, mire kell odafigyelnünk a választás során, és milyen funkciókra van egyáltalán szükségünk.

A mosó szárítógép előnyei

Először is, nagyon jó döntésnek tartom, hogyha az ember kombinált termékeket vesz, amelyek egyszerre több funkciót is el tudnak látni. Egy kicsit olyan érzés ez, mintha az ember egy áráért két terméket kaphatna, ami tulajdonképpen igaz is. De nem csak emiatt érdemes egy ilyen terméket választani, hanem sok más oka is van. Egy kombinált mosó szárítógép egy gépnyi helyet foglal el a lakásban, ami kisebb helyeknél ez nagyon előnyös tud lenni. Sokszor nem is férne el egymás mellett két nagyobb háztartási gép, és ezért sokan lemondanak a szárítógép adta lehetőségekről, ezzel csak több munkát adva saját maguk számára.

moso-es-szaritogep_pic2

A fürdőszoba többnyire nem egy tág helyiség, a nagyobb városokban pedig kifejezetten ezen és a konyhán szoktak spórolni a nagyobb szobák javára. Ez igazából egy bölcs döntés, hisz nem ez az ember fő élettere, hanem a hálószoba és a nappali, azonban a dolgok organizálását egy kicsit megnehezíti, hogyha kevés hely jut a dolgok elhelyezésére. Ezért lett persze kitalálva több olyan eszköz is, amelyek egyszerre praktikusak funkciójuk tekintetében és a helyspórolással is segítenek az ember számára. Ilyen a falról lógó bojler, ami nincs az ember útjában a magasban, vagy a törölközőszárító radiátor, ami egyszerre fűti is a fürdőszobát és közben tárolni is tudunk rajta, ráadásul a falhoz simulva nem érezzük úgy, hogy sok helyet foglalna el a szobából. Én ehhez a kategóriához tudnám sorolni a mosó szárítógépet is, ami egyszerre magába foglalja a mosógépet és a szárítógépet természetesen, de emellett még megspórolja számunkra azt a helyet is, amit mondjuk a szárítógép hiányában a teregetésre kéne szánnunk.

A mosó szárítógép előnyei pusztán a szárítógép szempontjából

A mosógép egy picit ismertebb és adottabb része a terméknek, így annak az előnyeiről nem igazán szeretnék külön szülni, hiszen ma már Magyarországon igen kevesen kapják elő a nagy mosódézsát és esnek neki lábbal a mosatlannak, tehát gyakorlatilag mindenki használ mosógépet. A szárítógép már nem ennyire evidens eszköz minden háztartásban, pedig nagyon sok előnye van, könnyen és gyorsan használható, és sok időt és bosszúságot spórolhatunk meg vele.

Nyáron persze nem okoz annyi fejfájást az ember számára a szárítás, hiszen a napon könnyen megszáradnak a ruhák. Ha jó szél van, akár egy-két óra alatt le is tudhatjuk a szárítást, ráadásul a Nap fénye remek fertőtlenítő hatással bír, és a fehér ruhák esetében még kicsit is ki tudja fakítani a foltokat. Azonban, hogyha beköszönt a kicsit hidegebb idő, akkor rögtön más lesz a helyzet, odakint a pára miatt nem tudunk hatásosan szárítani, egy idő után meg is fagy az anyag, ami roncsolja a szerkezetét, akár el is törhetjük véletlenül a kedvenc darabjainkat. Korán sötétedik, így napközben semmiképpen sem fog megszáradni a kitett ruha.

A házban való szárítás szolgálhat megoldásképp, de egy teljes mosás nem fog kiférni normális esetben a radiátorokra, csak néhány darab, és így könnyen lemaradhatunk a ruháink tisztításával, hogyha nem vesszük fel a tempót. Azonban a ruhaszárító is sokszor kellemetlen az ember számára, hiszen helyet foglal, kerülgetni kell és egyáltalán nem esztétikus látvány. Persze van, hogy el tudjuk rejteni valamilyen félreeső szobában, azonban ez kisebb lakásoknál, az albérletek nagy részében nem járható út sajnos.

Ilyenkor jöhet persze jól a mosó és szárítógép segítsége, ami kevés helyet is foglal, és a szárítógép összes funkcióját is magába foglalja. Így a lakásban ebből a szempontból is több hely lesz. A szárítógép előnye, hogy gyakorlatilag a ruhákat átpakolás nélkül meg tudjuk szárítani, nem lesz szükség teregetésre, ami tíz-tizenöt percet is igénybe vesz egy nap, ami a rohanó hétköznapokban nem egy elhanyagolható idő. Persze a szárítógép programja tovább tart ennél, azonban nekünk nem kell aktívan részt vennünk a folyamatban, közben minden más házimunkát el tudunk végezni. A mosó szárítógéppel szárított ruhák ráadásul sokáig frissek maradnak, akár finomszárítás nélkül is illatos darabokat kaphatunk, sőt az öblítőt is elhagyhatjuk a mosásból, hogyha szeretnénk.

moso-es-szaritogep_pic1

A mosó szárítógép előnye allergiások számára

Az allergia sokak számára problémás terület, főleg, hogyha még a saját ruháinkra tapadt dolgok is okozhatják. A mosó szárítógép segítségével azonban az allergiás és asztmás emberek is megnyugodhatnak, mert a gép kiszedi az állatszőrt a ruhák nagy részéből, emellett pedig fertőtleníti is azt.

Nagyon sokan allergiások az otthonunkat is támadó penészgombára, ami a gyenge falszerkezetek esetében beázáskor alakul ki, de a ház belsejében teregetett ruhák páratartalma is remek táptalajt jelent a gombák képződése számára. A mosó szárítógép segítségével azonban ezt is hatékonyan meg tudjuk előzni.