Ezért hasznos a szemcsepp

Hogyan védekezhetsz szemcseppel a szem romlása ellen?

A szemcsepp bizonyára mindenkinek ismerős fogalom, és sokan használták is már bizonyos esetekben. Ezek az esetek azonban általában valamilyen megbetegedés miatt lehettek, azonban nem a mindennapi élet során is hasznostársunk lehet egy műkönny, ami sok helyzetet megkönnyíthet. Érdemes tehát megnézni, hogy kinek ajánlott a szemcsepp használata, hogy milyen gyakran érdemes használni, mennyi ideig tudunk egyetlen terméket használni, és persze érdemes kitérni a kontaktlencsésekre is, akik ebből a szempontból speciális helyzetben vannak.

A szemcsepp a mindennapi életben

A szemcsepp mindenki számára hasznos lehet. Kortól és nemtől független, azonban a munkánk és a szabadidős tevékenységeink nagyban befolyásolhatják, hogy személy szerint van-e rá szükségünk. Ha éreztük már valaha, hogy a szemünk, viszket, vagy csak kellemetlenné válik a pislogás, akkor bizony a szemszárazság már minket is elért. Persze sokaknál ez nem állandó jellegű, azonban vannak olyan munkák és tevékenységek, amelyek miatt az ember akár naponta is megtapasztalhatja ezt az érzést. A monitor állandósult használata az egyik jó példa erre. Ez egy viszonylag közeli képernyőt jelent, közelebbit, mint egy tévé, és ezért a kékes fény is jobban eljut a szemünkhöz. Fontos azonban azt is megállapítani ezzel kapcsolatban, hogy a monitort általában munkára használjuk, és nem csak filmeket nézünk rajta. A munka pedig koncentrációval is jár, ami a szemnek igazán megterhelő lehet még a papírmunka során is, egy világító képernyő esetében pedig még jobban, mint azt az ember gondolná. A képernyőt nézve hajlamosak vagyunk ugyanis arra, hogy a megszokottnál jelentős százalékban kevesebbet pislogunk. Annyira koncentrálunk a munkára, hogy egy pillanatra sem érezzük azt, hogy el tudnánk tőle szakadni, és mivel szinte mindig egyetlen pontot nézünk, nem is érezzük a pislogás kényszerűt (valójában önkéntelen reflexet) olyan égetően fontosnak. Észre sem vesszük tehát, hogy tulajdonképpen a saját hibánkból alakul ki a szem szárazsága, és nem pedig a gép az oka. Azonban nem feltétlenül tudjuk ezt tudatosan megakadályozni. Hiába van az eszünkben, hogy a számítógép előtt több pislogásra van szükségünk, erről általában hamar elfeledkezik az ember.

A gyerekeknek is fontos kiegészítő lehet a mindennapok során a szemcsepp. Ma már úgy nő fel az ember, hogy folyamatosan valamilyen gépet bámul. Előbb kap számítógépes játékokat, mint hogy megtanulna olvasni, és okostelefont sem ritka jelenség a gyerekek kezében látni, már egészen kicsi koruktól fogva. A szemszárazság tünetei természetesen az ő esetükben is előfordulhat. A különböző játékoknak saját kultúrája épült ki, amelynek minden korosztályból vannak rajongói. A legtöbb játék még sokkal komolyabb koncentrációt igényel, mint az ember munkája. Ezek a játékok a reflexeket, összpontosítási képességet teszik próbára, éppen ezért a felhasználóik extrém szemszárazságot tapasztalhatnak, aminek hatásos ellenszere lehet a szemcsepp, amit itt is be tudsz szerezni: https://eoptika.hu/kategoriak/szemcsepp.html

Tényleg ilyen sokat számít a szemcsepp?

Egy példán keresztül szeretném megmagyarázni, miért is tartom olyan fontosnak a szemcseppet. Mint kontaktlencsét viselő ember, fokozottan tudatosan kell terveznem a napomat, ami a megszokott életmódom során nem is okoz gondot. Mindannyian eljárunk azonban otthonról néha-néha. És persze az is előfordul, hogy csak hajnalban, pontosabban inkább már reggel keveredünk csak haza. Bárki szemének megterhelő lehet az ilyen hirtelen jött program, amihez nincsen hozzászokva, azonban lencseviselőként még sokkal nehezebb egy ilyen alkalmat összehozni.

goggles, sunglasses

Ilyenkor az embernek több lehetősége van, vagy egyenesen szemüvegben megy és vállalja, hogy nem látszik teljes mértékben a sminkje, illetve kiteszi magát a veszélynek, hogy a szemüvege össze lesz törve (elvégre, ki tudja, mi történik a táncparketten). Lehet szó arról is, hogy az ember elindul lencsében, csak hogy azt valahol a bulihely vagy a vonat enyhén szólva nem túl higiénikus mosdójában kell átvennie, mivel általában nem kényelmes egész éjszaka a lencsékben lenni. Azonban a szemcsepp segítségével ezt mégis könnyen megtehetjük, egy jó szemcsepp nedvesen tartja az ember szemét és a lencséket, így kellemetlenségek nélkül, szemüveg nélkül indulhatunk útnak akár az éjszaka közepén is.

Szemcsepp – a hasznos segítség

Vannak emberek, akik ma már el sem tudnák képzelni az életüket enélkül a kis flakon nélkül, amit könnyedén magukkal vihetnek, és minden helyzetben kéznél lehet. A legkisebb női táskában is elfér, és viszonylag hosszú ideig tarthatók el, de ne izguljunk, általában még a lejárati idő előtt elfogy a flakonban található folyadék. Ár tekintetében sem szükséges fenntartásokkal élnünk, nem kifejezetten drága gyógyászati eszköz, ám annál hasznosabb. Megvehetjük patikákban, optikákban, és természetesen az online beszerzés lehetőségét is meg kell említenünk. Én személy szerint mindenkinek csak ajánlani tudom annak, aki a mai világ aktív résztvevője, és hosszú éjszakákat tölt el ébren, és egész napokat a világító képernyő előtt ülve.