A megbízhatóság kulcsa a versenyképes referencia

A referencia valódi szükségessége

Számomra rendkívül fontos egy adott ember referencia munkája. Ez egyfajta bizonyítvány az ő addigi elért teljesítményéről, hiszen csak úgy tudok megbízni valaki egy ember munkájában, ha látom az addig elért sikereit. Gondoljunk abba bele, hogy ha minden előzmény nélkül fogadunk fel egy adott szakembert azzal tulajdonképpen rengeteget bukhatunk is. Nem véletlen pálya kezdőként elhelyezkedni egy adott szakmában. Ha fontos számunkra az az ügy, amiben szakember segítségét kértük, akkor igenis nagyon számít az, hogy azelőtt, hogyan dolgozott és milyen eredményeket ért el. Meg kell nézni mennyire versenyképes az adott munkakörben, milyen előző munkahelyei voltak és ott mennyire voltak vele megelégedve. Számomra ez mind nagyon fontos olyan esetben, amikor tényleg profi munkaerőre van szükségem.

A példának okáért, hogy jobban érthető legyen a referencia fontossága, amikor a jelentős vagyonnal rendelkező nagypapám meghalt, a hagyatéki tárgyaláson óriási vita tört ki az öröklési sorrendben. Ugyanis nagypapám végrendeletben rendelkezett a vagyonáról jelentősen az én javamra, de miután a rokonok ezt nyilvánvalóan nem vették jó néven ügyvédet béreltek a maguk javára. Így kénytelen voltam én is ügyvédet fogadni. Viszont mivel igencsak jelentős vagyonról volt szó, olyan szakembert akartam akinek makulátlan híre van és szinte minden tárgyalást megnyer. Pontosan a referenciák nyomán jutottam Budapest egyik legjobb ügyvédéhez, aki természetesen a hozzá fűzött reményeket maximálisan be is váltotta.

Számomra ezért ennyire elengedhetetlen a referencia egy fontosabb ügyben, hiszen ez egyfajta garancia a sikerhez.

Egy közbeszerzési tanácsadó referenciája

Amikor elkezdtük a saját alapítványunkat építeni biztosak voltunk abban, hogy ugyan még a kezdetekben tudjuk mi felügyelni az adott munkamenetet később mindenképpen szükségünk lesz egy közbeszerzési tanácsadó hozzáértéshez. Hiszen bár valamennyire mi is értünk a pályázatokhoz, rengeteg olyan felesleges energiát köt le ennek a megszervezése, amit másba is tudnánk belefektetni. Így az alapítványi tagokkal megbeszéltük, hogy mindenképpen felfogadunk egy közbeszerzési tanácsadót, aki majd tudja az egész szerezte működését jogszerűen koordinálni illetve a profilunkba bele passzoló pályázatokra fel tudja hívni a figyelmünket ezzel még egy jelentősebb terhet le tud venni a vállunkról.

Miután hosszú távú terveink vannak az alapítvány működésével, ezért biztosak voltunk abban, hogy nem egy pályakezdőt szeretnénk alkalmazni, hanem egy megbízható, jó hírű, hivatalos közbeszerzési tanácsadót, akinek már referenciája is van. Alapvetően már rögtön a FAKSZ-on keresztül kerestünk szakembert, hiszen tervbe volt, hogy nagyobb pályázatokat is meg fogunk pályázni. Így hivatásos szakember után kerestünk, amikor pedig egy szimpatikusabb szakértőt találtunk kértünk tőle referenciát, annak érdekében, hogy valóban a legjobb specialistát találjuk meg a hasonló végzettséggel rendelkezők erdejében.

Számunkra miért fontos egy adott referencia?

A közbeszerzési referenciák alapvetően nehezített pályákon mozognak. Hiszen nyilvánvaló, hogy a  az adott pályázat sikere illetve kudarca nem feltétlen a közbeszerzési tanácsadó munkáján múlt, hanem rengeteg más tényező is közre játszott az adott eredményben. De mindenesetre mi próbáltunk úgy lavírozni, hogy ahol többnek bizonyult a sikert, mint a kudarc az már abba a körbe került, akinek az alkalmazásán komolyan elgondolkodtunk. Továbbá egyfajta irányt is mutatott nekünk az adott referencia, milyen annak az embernek az érdeklődési köre, milyen jellegű p

pályázatokkal foglalkozik szívesen, sőt sok esetben még az illető munkamoráljáról is árulkodott, hogy mennyire összeszedett és precíz, vagy szétszórt. Persze ez megint csak nem egyértelműen a siker kulcsa, hiszen lehet nagyon eredményes az is aki alapvetően szétszórt. Viszont az, hogy a cég profiljába az adott munkamorál mennyire illik bele az már sokkal inkább árulkodó. Ugyanis magamról jól tudom, hogy miután én nagyon összeszedett és precíz vagyok, valószínűleg nagyon nehezen tudnék elviselni egy szétszórt munkaerőt.

A referencia a siker egyik kulcsa

Véleményem szerint a versenyképes referencia egy biztos kulcsa tud lenni a sikeres együtt működésnek. Hiszen, mint ahogy a fentiekben is említettem nagyon sok minden kiderül az adott referenciából. Szerintem nagyobb projekteknél nagyon fontos a megfelelő, megbízható szakember, aki a lehető legjobban végzi a munkáját és megérti és azonosulni tud az alapítvány vagy cég profiljával. Fontos, hogy egy hullámhosszon tudjunk mozogni a szakemberrel, hogy hozzá tudjon tenni a szervezet működéséhez és ne felesleges energiákat vegyen el.

Számomra ezért nagyon fontos egy közbeszerzési tanácsadó referenciája, hogy az alapján el tudjam dönteni, hogy van e a munka területén közös jövőnk vagy sem. Nehéz látatlanban, ismeretlenül megítélni egy embert, és a referencia, hogy mások megbíztak már benne, nem távoztak rossz szájízzel, ez az, ami megnyugtat, biztosít róla, hogy ha netán a kémia esetleg nincs is meg, akkor is egy korrekt, becsületes szakemberrel lesz dolgom.