A labordiagnosztika segít megoldást találni az allergiára?

Labordiagnosztika a 21. században

Az allergia sokak életét keseríti meg. Sokan nem tudják, mire érzékenyek, s még többen vannak azok, akik nem is sejtik, hogy a tüneteik mögött ez bizonyos túlérzékenység áll. Ma már könnyen meghatározható, allergiások vagyunk-e bizonyos dolgokra. Összetett labordiagnosztika segít minket az okok felkutatására, s így a célzott, hatékony kezelésre is lehetőségünk adódik. A molekuláris allergiavizsgálattal már lehetővé teszi azt, hogy tűpontossággal meghatározzák, az allergiát kiváltó tényező mely komponense okozza a gondot. Ezzel a módszerrel könnyedén elkülöníthető az enyhébb és a súlyosabb tüneteket produkáló allergiák és a keresztallergiák is. A súlyos allergiát okozó komponenseket egy fontos szempont különbözteti meg az enyhébb tüneteket okozóktól. Mégpedig az, hogy előbbit teljes mértékben kerülni kell, utóbbit ajánlott, tehát a tünetek nem rontják jelnetős mértékben az életvitelt.

A labordiagnosztika széles körben alkalmazható a különböző allergiák meghatározására. Sokan nem is sejtik, hogy egy egyszerű vizsgálattal javíthatnak az mindennapi napjaik minőségén. Pedig már nem csak a légúti, de az ételallergiák is mindennaposak.

labordiagnosztika-pic1

Labordiagnosztika a légúti allergia meghatározására

Az allergia szervezett túlzott reakciója bizonyos anyagokra. Az allergiás reakció az, amikor a szervezet megpróbálja az idegenként azonosított anyagok ellenanyagtermeléssel ártalmatlanítani. Ezzel a próbálkozással hisztamin szabadul fel a szervezetben, ami kellemetlen, akár életveszélyes tüneteket is okozhat. Tehát kideríteni azt, mire vagyunk túlérzékenyek, igenis fontos. Erre a labordiagnosztika könnyű és gyors megoldást nyújt.

A vizsgálat történhet egy egyszerű és gyors vérvétellel vagy provokációs teszttel. Utóbbival mi is találkozhattunk már, hétköznapi nevén bőrtesztként ismert. A vérvételes módszert segít abban, hogy megtudjuk milyen mértékű és típusú az allergia.

Légúti allergia lehet felső és alsó légúti. Ez attól függ, hogy az orrnyálkahártya gyulladásával járó szénanátháról vagy a teljes hörgőrendszer érintő allergiás asztmáról kell beszélnünk. Szezonális és egész évben jelentkező lehet a panasz. Szezonális allergiát elsősorban a pollenek okoznak. Ilyen a parlagfű és a nyárfa is. De lehet a kiváltó ok penészgomba vagy háziporatka is, vagy a háziállatok szőre. Keresztreakció is történhetne, például a nyírfa és az alma pollenjének a reakciója. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az nyírfapollenes alma elfogyasztása is légúti reakciókat okozhat, hasonlóan a pollen belégzéséhez.

Az allergia tipikus tünetei az orrfolyás, dugulás, a szem kipirosodása, állandó köhögés, de súlyos gyulladásig is fokozódhat.

Labordiagnosztika az ételallergia meghatározására

Az ételallergia tünetei változatosabbak, s első alkalommal nem egyértelműek. Az étel elfogyasztását követően jelennek meg, ami már önmagában nem egyértelmű, hiszen egy-egy étel többféle hozzávalóból készül. Az ételallergiánál érdekes, hogy sokan tünetek nélkül is magukra mondják, hogy erre vagy arra érzékenyek, tehát egyfajta divathullám alakult ki. Ennek ellenére nem szabad félvállról venni, mert súlyos esetben az ételallergia életveszélyes állapotot idéz elő. Ezt anafilaxiannak nevezi az orvostudomány. Különbséget kell tenni ételallergia és ételintolerancia között. A kettő nem mosható össze. Az ételintolerancia kellemetlen emésztőszervi tüneteket okoz, míg az allergia ennél összetettebb reakciókkal jár. Ilyen a szájüregi viszketés, ekcéma, az ajkak, az arc és a torok megduzzadása, légzési nehézségek, hasi és emésztőrendszeri panaszok, és akár ájulás is bekövetkezhet. Életveszélyes állapot léphet fel a keringés összeomlásával. Szerencsére egy egyszerű labordiagnosztika képes kimutatni azt, hogy milyen összetevőkkel kell vigyáznunk, miket kell kerülnünk.

labordiagnosztika-pic2

Labordiagnosztika mit tartalmaz?

A labordiagnosztika többféle lehet, hiszen többféle allergia is van, ezért érdeklődjünk a labor munkatársainál. Fontos, hogy kérdezzük meg azt is, mit tartalmaz az ár, s mi jár extra költségekkel.