A haszongépjármű bérletről laikus szemmel

A haszongépjármű bérletről általánosságban

Úgy gondolom, a legtöbbünknek fogalma sincsen arról, hogy pontosan mi is az a haszongépjármű bérlet, azok kedvéért, akik hasonlóan annyira tudatlanok és járatlanok voltak a témában, mint jómagam egy viszonylag rövidebb összefoglalószerű tájékoztatót írnék erről az igen hasznos, ám annál kevésbé ismert szolgáltatásról. A haszongépjármű bérlet a hosszú távú kocsi kölcsönzés esetében alkalmazott szolgáltatás. Ez az alternatíva kiváltképpen ajánlott cégeknek, illetve olyan magánszemélyeknek esetleg vállalkozóknak, akik hosszabb távon szeretnék igénybe venni egy adott járművet. A hosszabb táv alatt itt alapvetően több hónapos, akár egy két éves időintervallumra gondolok és nem rövid egy- két hónapos esetekre. Ajánlatos olyan szituációban is ezt az opciót alkalmazni, ha esetleg az a helyzet állna fent, hogy vállalkozóként vagy cégvezetőként alkalmazottaknak biztosítunk autót, mivel a munkakör igényli. Ebben ez esetben nem célszerű saját autó használata vagy esetleges a rövid távú kölcsönzés lehetősége, hiszen anyagilag mindenképpen sokkal jobban jövünk ki egy haszongépjármű bérlet megvásárlásával. Úgy gondolom még egy esetet érdemes megemlíteni, ahol szintén nagyon nagy segítséget tud nyújtani a haszongépjármű bérlet igénylése, ez az eset arra vonatkozólag merülhet fel, ha rövid illetve hosszabb távon, külföldön tartózkodunk. Ebben az igen speciális esetben, hatalmas segítség egy adott autó használata, hiszen jelentősen megkönnyíti az ottani közlekedésünket egy folyamatosan a rendelkezésünkre álló autó, mintha folytonosan bérelnünk kellene egyet. Úgy gondolom, hatalmas segítséget tud nyújtani ez az alternatíva ilyen jellegű különleges esetekben is.

A haszongépjármű bérlet igénylésének az előnyei

A hosszú távú autó bérlés illetve haszongépjármű bérlet igénylése, számos szempontból előnyösebb választás, mint a lízingelt autó igénybe vétele, illetve a céges autó saját kútfőből finanszírozása. Gondoljunk csak abba, hogy a saját autókra mennyi időt, energiát illetve pénzt fordítunk. Míg ez saját autó esetén mind a mi anyagi terheltségünk és saját időnk megy rá, addig a gépjármű kölcsönzés esetében ezeket a felmerülő költségeket, mind az adott kölcsönző cég állja. Hiszen a bérleti díjak, amelyek nem mellesleg abszolút megfizethető árkategóriában mozognak, mindenfajta járulékos költséget fedeznek. Beleértve az üzemeltetéssel kapcsolatban felmerült anyagi költségeket is, tehát a benzint illetve az esetleges javítási költségeket is. Persze azzal a feltétellel, ha nem törtük ronccsá az autót a saját hibánkból. De mivel ez az eset nem igazán fordul elő így az olyanfajta problémákat, melyek az idő múlásával minden kocsinál felmerülnek, mint például motorhiba vagy hasonlók, azokat a cég állja. Illetve az egyéb jellegű ügyintézés is maximálisan a bérbe adó cég reszortja, ezáltal jelentős mennyiségű időt és energiát spórolunk meg. Szintén előny, hogy ezáltal sokkalta egyszerűbbé válik az üzemeltetési költségek nyomon követése és értékelése is. A fizetendő bérleti és kezelési díj pedig cég esetében abszolút kiadási költségként elszámolható. Továbbá a cég nem fizeti így a cégautó adót sem, ami megint csak jelentős anyagi könnyebbség éves szinten nézve. Ezt a költséget a bérleti díj tartalmazza. Egyébiránt ha új alkalmazottnak van, szüksége autóra nem kell hatalmas költségekbe vernünk magunkat egy újabb jármű vásárlása okán, hanem szintén a már kapcsolatban levő haszongépjármű bérbe adó cég által tudunk újabb haszongépjármű bérletet igényelni. Egyébiránt ha az autónak valami komolyabb baja lesz, a biztosítás kapcsán azonnal kicserélik, és új autót adnak, így ez az eset sem fog felesleges időt rabolni az életünkből. Továbbá megint csak egy hatalmas előny, hogy az áfát vissza lehet igényelni, így ezzel sem lesz gondunk.

A haszongépjármű bérlés menete

Az első lépés, hogy felkeresünk egy ilyesfajta tevékenységekkel foglalkozó vállalatot, amelyet szerintem érdemesebb online már előre lecsekkolni. Mikor a feladat e részén túl vagyunk, felkeressük az adott céget, kötünk velük ott helyben egy szerződést, melyben meghatározzuk a jármű igénybe vételének időintervallumát illetve sok helyen kérnek egy adott összeget mely egyfajta kaució, hiszen ez őket biztosítja, hogy az autóval megfelelően fogunk bánni. De természetesen ezt az összeget vissza kapjuk abban az esetben, mikor megszűnik a szerződésünk. Tulajdonképpen ennyivel meg is történt a folyamat és vihetjük is a kiválasztott autót/ autókat.

Akinek sikerült felkelteni a figyelmét a cikk által az bátran keresse fel a https://www.hatarauto.hu/tehergepkocsik/ weboldalát és fontolja meg az adott opció igénybe vételét.

A haszongépjármű bérlet használata

Valójában ez egy igen praktikus megoldás olyan esetekben, amikor nincs szükségünk folytonosan arra az adott gépjárműre. Mert ha nem használjuk ki eléggé, akkor is vannak fenntartási költségei, biztosítási költségek, amiket nekünk akkor is be kell fizetnünk, hogyha az az autó csak a garázsban porosodik. És ez egy haszongépjármű bérlés esetén nem csak egy szimpla futárautó, de bármilyen teherautó vagy akár mezőgazdasági gépjármű is lehet.