Legnépszerűbb hazai könnyűzenei fesztiválok

Sziget Fesztivál

A hazai könnyűzenei fesztiválok királya a Sziget Fesztivál, vagy egyszerűen csak Sziget. Természetesen az esemény már rég kinőtte országunkat, hiszen Európai szinten is az egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvény, melynek látogatottsága évről évre csak nő.

2011 –ben az Európai Fesztiválszövetség és a Virtual Festivals Europe szavazáson Európa 25 fesztiváljai közül elnyerte az első helyet. Az eseménynek Budapest, az Óbudai Sziget ad helyet 1994 óta, minden augusztusban.

Induláskor még Diákszigetként ismerték, majd Pepsi Sziget, s 2002 óta viseli mai nevét.

A kezdetekben inkább az alternatív és a rockzenei stílusok jellemezték az előadók kínálatát, mára szinte mindenki megtalálja az őt érdeklő műfajt. Az egy hétig tartó eseményen minden művészeti ág képviselteti magát, de amitől igazán egyedülálló, az ún. sziget érzés, amit csak ott élhetnek át a szórakozni vágyók. A rengeteg külföldi és hazai zenei előadók mellett civil szervezetek, mozi, színház és egyéb művészeti helyszínek is várják az érdeklődőket. A sokszínűséget és kényelmet szolgálja a hazai fesztiválok között is egyedülállónak számító szolgáltatások kínálata (sportolási lehetőség, bankautomaták, éttermek, csomagmegőrző, gyerekmegőrző, posta, gyógyszertár stb.)ig[szerkesztés]

Balaton Sound

A nyár egyik meghatározó eseménye a Balaton parton, a 2007 óta töretlen sikerű Balaton Sound. A fesztivál Európa egyik legnagyobb szabadtéri elektronikus zenei fesztiváljává nőtte ki magát. Nevében 2012 óta látjuk feltűnni az aktuális szponzorok nevét (Heineken, majd MasterCard)

Balaton

A 2012 –es fesztivál elnyerte a rangos Europen Festivals Award kitüntetést, látogatóinak száma 2016-ra pedig elérte a 157 000 főt, ami a rendezvény kategóriájában rekordnak számít.

A fesztiválnak a Balaton déli oldalán található Zamárdi ad helyet a nyár legforróbb hónapjában, Júliusban. A négy napos esemény alatt a kis település vízpartja pezseg, nyüzsög a fesztiválozók tömegétől.

A zenei kínálatban számos nemzetközi sztárfellépő neve tűnik fel évről évre (Dave Clarke, Hardwell, Headhunterz, John Digweed, Timmy Turpet, Krewella – csak, hogy néhányat említsünk az idei sorból).

Az esemény szervezői figyelnek a szórakoztató programok mellett a színes gasztronómiai kínálatra és a hangulat fokozása érdekében gondoskodnak a népszerű haza borok és pálinkák elérhetőségéről a vendéglátó egységekben. Ezen túl, a fesztiválnak helyet adó Balaton parti strandon a fürdőzésre is lesz lehetőség a kánikulai hőségben.

A VOLT Fesztivál

1993 óta ad helyet Nyugat Magyarország egyik legszebb városa, Sopron, a népszerű VOLT Fesztiválnak. A fesztivál nevét a ’90 es évek elején kiadott VOTL nevű popkulturális magazinról kapta. Helyszíne kezdetekben a Soproni Sportcentrum volt, ami egyre növekvő népszerűségének köszönhetően megváltozott. Nyári fesztivál lett belőle, melynek a Lővér Kemping ad otthont.

Zenei kínálat tekintetében sokszínű palettával rendelkezik, megtalálható a rock, az elektronikus zene, világzene, jazz és még számos műfaj. Ezen túl színházi előadások, kiállítások, sportprogramok is várják az érdeklődőket. Évről – évre növekszik a külföldi előadók és fesztivállátogatók száma.

A fesztivál ideje alatt működő Volt Rádió az eseményhez kapcsolódó hangulatot interjúkkal, külön zenei kínálattal jutattja el távoli helyszínekre.

1995-től a VOLT önálló helyszínnel jelen van a Sziget Fesztiválon.

EFOTT

Magyarország első zenei fesztiválja az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (röviden: EFOTT) 1976-ban jött létre. Az eseménynek mindig más – más város ad helyet, ahol az ifjúság találkozik, s megismeri Magyarország különböző helyszíneit.

Kezdetekben inkább hasonlított a fesztivál egy táborhoz, a programok között filmvetítés, disco, sportversenyek stb, s esténként léptek fel előadók.

A rendszerváltás hozott változást a fesztivál életébe is, a politika helyét átvette a könnyűzene. Azóta töretlen népszerűségnek örvend. A célközönség jelentős részét mai napig is a hallgatók teszik ki, de sokan látogatják, akik egy fesztivál hangulatra vágynak.

A fellépők leginkább a hazai könnyűzene képviselői.