Kultúra, látnivalók

Aki úgy dönt, hogy ellátogat Tokajba, ne csak a világhírű boraiért tegye meg. A kis városkában számtalan látnivaló várja a turistákat.

Jellegéből és elhelyezkedéséből adódóan kis házacskák sora tapad a helyiek körében csak „Nagy Kopasznak” nevezett hegy lábához. Az 513 méter magas hegyre turistaút is vezet, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Bodrogközre, a Tiszára, az Alföldre, egészen Hortobágyig, de a folyók találkozásától délre inkább a kertvárosias megjelenés a jellemző.

A városban több olyan szép építészeti alkotás található, amelyeket a szőlőművelésre érkezett olasz, vallon telepesek és görög borkereskedők hazájukból hozott mediterrán vonásokkal gazdagították.

A sétáló utca szinte párhuzamosan halad a Bodrog folyó mellett, s őrzi leginkább a történelmi jegyeket. Számtalan bolt, pince sorakozik itt, melyek felidézik a feudális kort, a város korábbi kereskedelemben betöltött szerepét.
Ebbe az irányba indulva máris a város főterén látható Szent István király szobra, s ugyancsak ennek a térnek a dísze, a Hétszőlő Pincészet előtt álló un. Bacchusz-kút. A tér déli sarkában helyezkedik el a Rákóczi pince, ahol a népi hagyomány szerint lezajlott Szapolyai Jánost királlyá kikiáltó országgyűlés. A pince sajátossága, hogy központi termétől 24 járat ágazik szét. A Rákóczi uralmak egyik legnagyobb pincéje volt valaha.

Időzzünk még kicsit a főtéren, hiszen itt található a 14. századi gótikus stílusú katolikus templom, melyet a 18 -19. században bővítettek. 1806 –ban ide szállították vissza Munkácsról a Napóleon hadai elől odamenekített Szent koronát, amit egy ideig a templom kápolnájában őriztek.

A Tokaji Múzeumnak helyet adó, műemléki védelem alatt álló ház az egykori polgári házak egyike, amit a 18. század végén emeltetett a görög eredetű Karácsony kereskedőcsalád, mely mai napig megőrizte egykori szépségét. Az impozáns épület 1985 óta ad helyet múzeumként állandó, illetve időszakos kiállításoknak. A lakóház kívül-belül gazdagon díszített. Az állandó kiállítások talán legértékesebb egysége az ún. Béres Béla egyházművészeti gyűjtemény.

A mai kor építészeti alkotásai is fellelhetők a kis városban. Érdemes felkeresni a Kulturális és Konferencia központot – az egykori zsinagóga felújított épülete -, illetve a Paulay Ede Színházat is, mely gyakran ad otthont a város rangjához méltó kulturális eseményeknek.

Akkor, ha szeretnénk látni a történelmi borvidék hangulatát tükröző míves kézműves alkotásokat és igazán reprezentatív ajándékot szeretne vásárolni, mindenképpen látogasson el a Tokaji Manufaktúra Kiállítóterembe és Alkotóházba.

A Tokaji Galéria Kézimunka és Gobelin Szalon a különleges kézimunkák bemutatóterme. Hímzett és szövött kárpitok, gobelinek, kézimunkák történelmi textíliák mintáival, textilfestés, patchwork, vertcsipke egyaránt megtalálható itt.

A kis város ad otthont a magyar építészet egyik legérdekesebb épületének, Bán Ferenc saját tervezésű nyaralójának. Tokajban található még az Erzsébet királyné hídja, láthatóak az elpusztult tokaji vár maradványai.

A látnivalókon túl, Számtalan borospince kínálja a tájegység jellegzetes borait, az aszút, szamorodnit, esszenciát – csak, hogy néhányat említsünk a sorból, illetve népszerűek még az itt megrendezésre kerülő Tokaji Borfesztivál és a Tokaj – hegyaljai Szüreti Napok.