Hegyalja Fesztivál 

Északkelet – Magyarország egyik legmeghatározóbb és legnagyobb zenés rendezvénye az egykori Hegyalja Fesztivál, (vagy egyszerűen csak Hegyalja), 2012 –től Borsodi Hegyalja Fesztivál.

Party

Első alkalommal 1999 –ben rendezték meg a Tisza bal partján. Az eseményt leginkább Tokaj városhoz kötik, hiszen a borairól híres várostól ’lépésnyire’ volt, de közigazgatásilag a terület Rakamazhoz tartozik.

A fesztivál vonzereje hosszú éveken keresztül töretlen volt. A szervezők 2014 –ben a fesztivál 15 éves jubileuma alkalmából, szerették volna ingyenessé tenni a rendezvényt, de erre már nem került sor. Ekkor évben a népszerű esemény elmaradt.

Az egykori Hegyalja a zenei és kulturális programok színhelye volt. A sokszínű zenei felhozatal mellett további vonzerejét adta a helyszín. Tokaj maga is közkedvelt város, nem beszélve az egyedülálló borkínálatáról, ami valljuk be sokat segített a szórakozni vágyók számára a hangulatuk fokozásában.

A fesztivál szervezői igyekeztek minél szélesebb körben kínálni zenei, kulturális műfajokat a rendezvényen, mégis leginkább rockzenei fesztiválként vált ismertté. A fellépők között pedig helyet kapott a hiphop és az elektronikus zene is.

Ahogyan a többi hazai nagysikerű fesztiválon, itt is több színpadon léptek fel az előadók, különböző stílusú, hangulatú muzsikájukkal. A hazai népszerű és kevésbé ismert előadók mellet, számos külföldi előadó is eljött a nagyérdemű szórakoztatására, így a Transglobal Undergrounk, Sepultura, Motörhead, Machine Head, Clawfinger, Scooter, csak, hogy néhány nevet említsünk. Persze a legnépszerűbb hazai zenekarok sem maradtak ki a felhozatalból, az akkor még együtt álló Kispál és a Borz, Tankcsapda, Quimby, Neo és még hosszan sorolhatnánk azoknak a nevét, akik színesítették a zenei kínálatot.

A szórakoztató programok mellett, a környezetvédelem is nagymértékben meghatározta a fesztivált, szavakban és tettekben egyaránt. Ennek előmozdítója a legelső alkalommal megrendezett esemény, melyre akkor évben került sor, amikor a ciánszennyezés hatalmas károkat okozott a Tiszán. Azóta minden évben jelen voltak az eseményen a hazai legfontosabb környezetvédelmi szervezetek.

Hasonló összetételű fesztivál, azóta sem került megrendezésre Északkelet Magyarországon, így azok, akik szeretik a „fesztivál érzést” az ország más területein mai napig töretlen népszerűséggel dübörgő VOLT, EFOTT, SZIGET, Balaton Sound, East Fest stb. fesztiválokon tudják ezt átélni.