A legismertebb tokaji borok

A híres tokaji, történelmi borvidék Magyarország legelső borvidéke. A csodálatos természeti adottságokkal rendelkező tájon szerencsés környezeti tényezők hatására és a régmúltra visszatekintő szőlőművelő családok, borászok szakértelme által születik a „Borok királya, a királyok bora”, a Tokaji bor.

Tokaj

Az aszúsodás, olyan egyedülálló jelenség, mellyel csak itt találkozhatunk, a hely földrajzi fekvése, a mikroklíma, a szőlőfajták és a vidékre jellemző őszi időjárás, melyek együttes hatása révén vált Tokaj világhírűvé.

Az úgynevezett, fajtaborok fajtatisztán kerülnek forgalomba, ilyenek a Tokaji Furmint, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Sárgamuskotály, de mostanában egyre népszerűbbé válnak a cuvéek is. Ezek minőségi borok, de Tokaj leginkább különleges borairól híres. Ezek a borok a Szamorodni, az Esszencia, az Aszú és a Máslás.

Tokaji Furmint:

Egy rendkívül sokszínű borról van szó, a furmintok között megtalálhatóak a könnyű, friss fajták és a testes száraz borok is, ezen túl általában a legkiválóbb aszúborok alapját is ez a fajta adja.

Tokaji Hárslevelű

Szintén fajtatisztán kerül forgalomba leginkább, de a Furminttal összehasonlítva, ezek a borok lágyabbak, könnyebbnek érződnek. Nagyon kedvelt, könnyű bor. Illata jellegzetes, hársmézre emlékeztető.

Tokaji Sárgamuskotály

Népszerű bortípusok a sárgamuskotályból készült, inkább száraz és félszáraz borok. Szokták nevezni ezt a fajtát „tokaji borvidék rozéjának”. Kedvelt, különösen a nyári időszakokban jellegéből adódóan.

A fajtatiszta borok után ismerjük a térség különleges borait.

Tokaji szamorodni

Ez a borkategória a 19. század első felében készült először, így egy sorolható a régi borok közé. Első készítői a lengyelek voltak, ebből következik, hogy a neve is lengyel eredetű, jelentése – magától termett.

A szőlőfürtöket válogatás nélkül szedik a tőkéről, így azok a szőlőszemek is belekerülnek, amelyek már a tőkén aszúsodnak, nemesen rothadtak. A must legalább 21 tömegszázaléknyi természetes eredetű cukrot tartalmaz és az alkoholos erjedés folytán keletkezik ez a fajta tokaji borkülönlegesség. Mielőtt forgalomba hozzák, két évig fahordóban érlelik a bort.

A szamorodni fajták között található száraz tokaji szamorodni és édes tokaji szamorodni bor. Attól függően, hogy mennyi aszúsodott szem kerül a borba, minél nagyobb az aszúsodott szemek száma, annál édesebb a bor.

Színe a világossárgától egészen az aranysárgáig változhat. Íze, zamata kellemes, harmonikus.

A tokaji aszú

Talán a leginkább emlegetett tokaji borkülönlegesség, mely teljesen egyedülállónak tekinthető a borok körében, desszertbor. Az aszúsodás a szőlő természetes édesedésének legérdekesebb formája. Okozója a Botrytis Cinerea nevű gomba, mely mazsolaszerűvé töppeszti a szőlőt. Míg máshol a szürkepenészes rothadást váltja ki, addig Tokajban létrehozza a tokaji csodát.

A szüretre késő ősszel kerül sor, az aszú szemeket általában kézzel szedik le, külön. Ezt követi a különleges szakértelmet igénylő eljárás, mellyel készül aszú-bor. A bort nemespenésszel borított falú pincékben, tölgyfahordóban érlelnek több évig, míg végül eljut a fogyasztókig.

Manapság a tokaji borok „oltalom alatt álló eredet megjelölésű” és „védett eredetű bor” elnevezéssel kerülnek forgalomba.

Tokaji eszencia

Aszús évjáratban a fürtökből egyenként kiválogatott aszúszemeket kádakba gyűjtik, egészen a szüret végéig. Addig, míg ez eljön a leszedett aszúszemek saját súlyuknál fogva egy igen kis mennyiségű koncentrálódott mustot préselnek ki magukból, amelynek cukortartalma rendkívül magas. A must sűrűsége akár a méz sűrűségét is elérheti. Ezt az eszenciát gyűjtik össze, és üvegballonokban tárolják. Nagyon édes, erősen koncentrált tömény ital. A borászok kicsi mennyiséget készítenek belőle, leginkább a gyűjtők számára.

Tokaji Máslás:

A kierjedt aszúborok leülepedett seprőjét (elhalt élesztőgombák, savak, cukrok, aromaanyagok) borral keverik, majd leülepedés után tisztítják. Érdekes, krémes jellegű, édeskés, vajas illatú és ízű bor. Nagyon ritka a piacon, hiszen ebből az alapanyagból – főleg kis pincéknél – gyakorlati alkalmazáshoz használhatatlanul kevés áll rendelkezésre. Lengyel kereskedők nyomán alakult ki – innen ered maga a megnevezés is (mászló = vaj).

A tokaji borok az évszázados hagyományok, a ma érvényben lévő bortörvény és a hegyközségi termékleírás alapján készülnek. Visszaadni a szavakon keresztül szinte lehetetlen a különlegességüket. Aki teheti, mindenképpen látogasson el Tokajba, s miközben élvezi a tokaji borok különleges zamatát, gyönyörködjön a két folyó ölelésében fekvő, meseszép városkában.